[...] potasu i sodu w diecie Stosunek zawartości sodu do potasu w diecie to wartość, o którą szczególnie ciężko jest dbać fanom diet wysokoprzetworzonych i ubogich w owoce i warzywa. W codziennych jadłospisach tych osób często można zaobserwować ponad dwukrotnie wyższą zawartość sodu niż potasu, podczas gdy powinno być zupełnie na odwrót. Dobrym [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
[...] Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą obejmować utratę apetytu i masy ciała, [...]
[...] żołądka i inne problemy związane z infekcją bakteryjną. Uważa się także, że zawarte w nim pektyny mogą łagodzić skurcze jelit. Mycie warzyw i owoców Wiadome jest, że owoce i warzywa pryskane są różnymi chemikaliami. Samo przepłukanie ich w wodzie nie zawsze usuwa wszystkie pozostałości po pestycydach. I tu znowu możemy liczyć na ocet jabłkowy, [...]
[...] ten minerał, warto przejrzeć swoją dietę i postawić na zróżnicowane, zbilansowane posiłki, bogate w nieprzetworzoną żywność. Są duże szanse, że już samą dietą będziemy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na magnez. Można też uzupełnić dietę w liściaste warzywa, całych ziaren, orzechów i nasion, które są dość bogate w ten minerał.
[...] oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych niż źródła zwierzęce. [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
[...] mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, przygotowujesz sałatkę. Czy po kontakcie z mięsem zawsze dokładnie myjesz ręce? Pomimo starań o higienę możemy nieświadomie przenosić niechciane bakterie na inne [...]
Ludzie od lat starają się znaleźć jak najbardziej efektywny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Każdego roku powstaje kilka modnych diet, które mają nam zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej oraz kształtowanie ładnej sylwetki. Wiele z tych diet bardzo szybko upada i okazuje się, że nie były warte wysiłku. W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
[...] wydolność fizyczną, ponieważ bierze udział w syntezie adrenaliny, czy karnityny. Jak stosować witaminę C na wzmocnienie? Kiedy dieta nie jest zasobna w świeże owoce i warzywa, czy suplementy diety warto dla wzmocnienia organizmu rozważyć wzbogacenie jadłospisów. Mimo że średnie zapotrzebowanie na kwas askorbinowy szacowane jest na niecałe [...]
[...] pastą, dobrej jakości wędliną itp. jogurt z odżywką i owocami Co możesz zjeść na obiad? ryż, kaszę, ziemniaki lub makaron a do tego porcję mięsa, ryby, tofu i oczywiście warzywa. A co na przekąskę? jogurt z owocami i/lub orzechami ser mozzarella z pomidorem własnej roboty muffinki, placki np. na bazie mąki owsianej własnej roboty [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród składników mineralnych, które decydują o wyglądzie naszej skóry, znajduje się cynk. Znakomite źródła cynku to: kasze, warzywa strączkowe, owoce morze, jaja, drób oraz wołowina. Dla kondycji skóry cenne są witamina A i witamina E. Witamina A znajdująca się m.in. w: mleku, serze, żółtkach [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]